Daha İyi Bağlama Çalmak İçin Altın Tavsiyeler

Herkese merhaba . Bu yazımda yeni başlayanlar için daha iyi bağlama çalma ipuçları vereceğim.


1) BAĞLAMAYI DÜZGÜN TUTMA
İşe başlarken temeliniz sağlam olmalı. Sazımızı aynı Erdal ustanın tuttuğu gibi sazın sapı yukarıda , teknesi bacağımız üstünde ve sazı üstüne koyduğumuz bacağımız ise hafif yukarıda olacak ki daha rahat tutabilelim. Ama önemli sizin rahat olmanız . Bu şekilde rahat değilseniz kendi bildiğiniz gibi çalabilirseniz.



2) NOTA OKUMAK VE SÜRELERİNE UYMA 

 Notaların birer süreleri vardır ve bu sürelere uyulmadığında türkü bütün özelliğini kaybeder. Notaya ve sürelerine uygun çalmak gereksiz vuruş yapmamak ritmin doğru ve güzel olması için çok önemlidir.



3) PERDELERE  BASIŞ VE ÇALIŞ HİZASI
 Çok fazla türkü çalabilmenin yanında iyi çalma da vardır . Perdelerin tam ortasına sert bir şekilde basarak
net bir ses çıkarabilirsiniz. Peki nasıl sert şekilde basılır ? Net bir şekilde çalışmak için egzersiz çalışmak gerekir. Aynı bir  fitness antrenmanı gibi antrenman yaparken yorulursunuz fakat gündelik hayatta kaslarınız kasılırken bu kadar yorulmazsınız. Türkü çalmak ile egzersiz yapmayı bir tutmayın . Düzenli olarak egzersiz çalışmak parmaklarınızın gücünü arttır ve perdelere artık zorlanmadan basabilirsiniz. Bu egzersizleri çok yakında ekleyeceğim.


  Çalış hizası ise bağlamadaki en net sesi  alabileceğiniz yerdir. Sesi tam olarak buradan alabilirsiniz. .Bu şekilde ses ne tenekeleşir ne de baslaşır.

4) VURUŞ VE SES ŞİDDETİ

 Bağlamanın sesi diğer müzik aletlerine göre düşüktür. Bu nedenle bağlamaya daha sert vurulmak zorunda kalınır ama bu yanlış bir tekniktir. bunun yerine bağlamayı "Çalış Hizası" ' dan çalıp tezeneyi tam ortadan değilde biraz aşağıdan tutup (tezenenin esnekliğini azaltmak) çalmak daha doğrudur. Daha sert burmak sazın ayarını bozabilir bu da tam bir öğrenci belasıdır ; saz ayarı yapamamak ve sazın ayarının bozulması .

  Vuruş ise perdelere basıldığında ve vuruş yapıldığında yapılan eylemlerin aynı zamanda yapmak önemlidir. Daha temiz ses çıkar ritim bozulmaz ve şaşırmazsınız . Vuruş için yeni egzersizler ve videolu destek yakında gelecek.

5) TÜRKÜ ÇALIŞ VE SÖYLEYİŞ ESNASI 
 Profesyonellerin çalışına dikkat etmişseniz , ara müzikte her türlü artistik vuruşların ve seviye üstü çalışlar gösterdiğini fakat çalış esnasında ise bağlamanın sustuğunu ve hiçbir artistik vuruş yapılmadığını görürüz.
EN ÖNEMLİSİ : Türkü söylerken bağlama susar , aşık konuşur ; ara müzikte aşık susar bağlama konuşur.
Bu son madde en önemli maddedir. Bunu uygulamanızı tavsiye ederim.

6) SESİ DAHA VERİMLİ KULLANMA
   Videolarda gördüğümüz sesleri ile camları veya bardakları çatlatamayacağız ama sesimiz kesilmeden ve gücünden taviz vermeden uzun sürelerce türkü söyleyebileceğiz. Bunun için diyaframımızı kullanacağız .



  Diyafram nefesi alarak daha düzgün sesler çıkarabilir ve daha uzun süre sesimizi kullanabiliriz. Doğru nefes almak ve diyaframımızı daha etkin kullanabilmek için dik oturmak burada büyük önem kazanıyor.








SHARE

SAZIN PİRİ

Herkese merhaba Sazın Piri okuyucuları. Amacım online nota ve türkü desteği yapıp akılda kalan soruları aydınlatmak .

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 yorum: